Pienryhmäkoti Silmu

Minna : Silmun vastuuhenkilö, psykiatrian sairaanhoitaja AMK, johtamisen ja kehittämisen YAMK opinnot

Minna

Silmun vastuuhenkilö, psykiatrian sairaanhoitaja AMK, johtamisen ja kehittämisen YAMK opinnot

Minnalla on työkokemusta turvakodilta, perhetyöstä, sekä pienryhmäkodissa vastaavana ohjaajana ja toiminnanjohtajana toimimisesta.  Hän hyödyntää mielellään myös kirkkomuusikon sekä puutarhurin koulutuksiaan Silmussa, jossa ympäröivä luonto ja pihapiiri tarjoavat runsaat mahdollisuudet toteuttaa puutarhaunelmia lasten kanssa.  Minna on  kuunteleva johtaja, joka tekee työtä sydämellä ja ruokkii iloista ilmapiiriä.

Vapaa-aikanaan monipuolinen Minna viihtyy mm. musiikin,mökkeilyn, veneilyn ja puutarhanhoidon parissa. Yhdessä tekeminen ja kokeminen ovat niitä asioita , joita hän Silmussakin pitää tärkeinä, koska ne opettavat näkemään sitä hyvää mitä meillä ja meissä kaikissa on.

Luonto, lapset ja eläimet ovat Minnalle arvokkaita ja tärkeitä, ja Minnan motto onkin Fransiskus Assisilaisen sanoin:

"Niin kauan kun maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa."

Kaija : lähihoitaja, lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinto, silta-ohjaaja

Kaija

lähihoitaja, lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinto, silta-ohjaaja

Kaija on koko työikänsä toiminut lasten ja nuorten parissa, joista viimeiset 20 vuotta lastensuojelussa.

Kaija on reilu työkaveri ja lapset tunnistavat hänessä muumimamman touhukkaan askeleen, jolla on  yhtä lämmin sydän. Lapset viihtyvät Kaijan kainalossa, koska hänellä on kyky luoda turvallinen kontakti lapseen.  Reipas Kaija käy vapaa-ajalla vesijuoksemassa ja viileämpää vettä hän hakee avannosta. Kuivalla maalla hän nauttii ulkoilusta ja sisällä kilkkaa sukkapuikot. Ja kaikkihan tietävät, että Kaija on jouluihminen, joka rakastaa luoda ympärille kodin tunnelmaa.

”Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.”

Sini : Sosionomi AMK, neuropsykiatrinen valmentaja

Sini

Sosionomi AMK, neuropsykiatrinen valmentaja

Sini on erikoistunut opinnoissaan lastensuojeluun ja perhepalveluihin sekä vammaistyöhön. Hän on opiskellut myös kasvatustieteitä.  Sinillä on aikaisempaa kokemusta erityistä tukea tarvitsevien nuorten tukemisesta koulumaailmassa. Tätä kokemusta hän mielellään hyödyntää myös Simussa, jossa hän jakaa erityisen vastuutehtävän koulunkäynnin tuesta lapsille.
Sinin levollinen olemus ja viisas katse välittävät viestin luotettavasta ihmisestä, jonka lähellä on helppo olla oma itsensä.

Sini arvostaa Silmun toimintaympäristön monipuolisuutta ja haluaa omalla esimerkillään kannustaa nuoria olemaan aktiivisia kokeilemaan uusia asioita. Sinistä  on tärkeää nähdä toivon näkökulma ja todeta:

”Mikä ihana ajatus onkaan, että osa elämämme parhaista päivistä on vielä edessä päin. ”

Mari : Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Mari

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Marin monipuolinen työhistoria sai uuden käänteen kasvatusalan opintojen kautta, minkä jälkeen polku avautui lastensuojelun kentälle ja lopulta Silmuun. Marin rauhallinen ja lämmin olemus viestittävät kokemuksen turvallisesta aikuisesta, jonka lähellä on helppo rauhoittua. Kuunteleminen ja rauhallisuus ovatkin Marin vahvoja puolia, sillä hän näkee jokaisessa kohtaamisessa mahdollisuuksia lapselle ja nuorelle tulla kohdatuksi. Pelkästään yksi kysymys: ”Mitä sinulle kuuluu?”, voi olla lapselle merkityksellinen avaus turvallisen ihmissuhteen muodostumisessa.

Kasvattajan toimintaa ohjaavina arvoina Mari pitää tasapuolisuutta, oikeudenmukaisuutta, kunnioittavaa kohtaamista ja suvaitsevuutta sekä vastuullisuutta - se, että oppii ottamaan vastuun omista teoista. Myös hyvän itsetunnon vahvistaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta jokainen lapsi ja nuori oppisi tuntemaan ja hyväksymään itsensä. Marista rakkauden ja hellyyden näyttämistä, saati yhdessä tekemistä ei voi ikinä olla liikaa.

Mari on naimisissa ja kolmen jo aikuisen lapsen äiti. Vapaalla Mari tykkää tehdä ruokaa ja leipoa, lukea ja käydä pitkillä kävelyillä. Mökki on se rakas rauhoittumisen paikka, mutta Mari rakastaa myös matkustella ja nähdä maailmaa.

Marja : Lastenohjaaja, tuntityöntekijä

Marja

Lastenohjaaja, tuntityöntekijä

Marjan polku lastensuojelun työkentälle avautui samaan aikaan Silmun kanssa kesällä 2019. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus työskentelystä lasten parissa, seurakunnan lastenohjaajana sekä päivähoidossa, ja näiden ohessa tukihenkilönä viiden vuoden ajan. Marja hoitaa lapsia yksityisenä perhepäivähoitajana, ja iltaisin ja viikonloppuina hänet voi tavata puuhaamassa lasten ja nuorten kanssa Silmussa.

Marja on rauhallinen ja turvallinen aikuinen, joka tekee työtä sydämellään etsien aina lapsen parasta. Kasvattajana hän on lämmin ja jämpti. Marja tietää kokemuksesta, että rajat ja rakkaus vahvistavat lapsen kokemusta turvallisuudesta, minkä vaaliminen on hänelle arvokas arjen hoito- ja kasvatustyössä oleva tehtävä myös Silmun arjessa. Työkaverit tuntevat Marjan vakaana ja tarkkaavaisena persoonana, jonka iloisuus ja energisyys ovat hänen vahvuuksiaan, samoin kuin hänen liikunnallisuus.

Lapsirakkaalle Marjalle on ollut avaava kokemus saada uusia oivalluksia työnsä äärellä lasten moninaisista tilanteista. Hän pohtii polkuja mielellään toivon näkökulmasta, jossa hän näkee sijaishuollon myönteisenä mahdollisuutena uusille tarinoille. Joskus ne aloitetaan pienistä palasista, mutta yhteistyössä lapsen ja hänen läheisten ja verkoston kanssa voi Marjan mukaan löytää myös kadonneita aarteita. Toivo on asia, mikä kantaa elämässä eteenpäin.

Nella : YHTEISÖPEDAGOGI, AMK

Nella

YHTEISÖPEDAGOGI, AMK

Nellan polku Silmun kautta lastensuojelun kentälle avautui ensin opiskelujen sekä myöhemmin sijaisuuksien kautta Silmun tiimin vakituiseksi ohjaajaksi alkuvuodesta 2023.

Nella on rauhallinen, helposti lähestyttävä ja lämmin persoona, jonka lähellä lapsista on mukava olla ja tehdä yhdessä asioita. Työkavereiden mukaan empaattisen Nellan kuunteleva ja toimeentarttuva asenne ruokkii myös koko yhteisön hyvän meiningin kulttuuria ja ilmapiiriä, jossa jokainen saa olla oma itsensä.

Yhteisöpedagogina Nellalle tärkeitä ammatillisia arvoja ovat lapsilähtöisyys, tasavertaisuus, turvallinen arki ja yhteistyö. Kasvattajana Nella haluaa viljellä lapseen innokkuutta ja pakata reppuun mahdollisimman hyviä eväitä tulevaisuutta varten. Näitä hänelle ovat esimerkiksi itseluottamus, kiitollisuus ja reilu kaveruus.

Silmussa Nellan mielestä parasta ovat mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön, esimerkiksi päivän aktiviteettien kautta. Myös Silmun ympäristö on hänen kokemuksensa mukaan ydinkeskustan vilskeessä asuvana uskomattoman rauhoittava.

Vapaa-ajalla Nella viihtyy luonnossa ja saa siitä voimaa. Myös liikunta, läheiset, Otto-koira, käsityöt ja taide värittävät arkea.

”Jokainen aamu on uusi mahdollisuus.”

Heini : Lähihoitaja

Heini

Lähihoitaja

Heini on hoitotyön ammattilainen, joka on koko työhistoriansa ajan työskennellyt lasten ja nuorten parissa kuin myös vammaispuolella. Viimeisimmät vuodet ennen Silmua hän työskenteli hoitajana varhaiskasvatuksessa. Siirtyminen lastensuojelun sijaishuollon kentälle oli Heinille luonteva askel kasvattajan tehtävissä, sillä työhistoriansa kautta hän ymmärtää arjen struktuurin, kodinomaisen kasvuympäristön ja lasten osallisuuden merkityksen, jossa elämän valmiuksia harjoitellaan jokapäiväiseen kuuluvissa askareissa.

Heini hyödyntää mielellään erilaista osaamistaan Silmussa, jossa hänen kondiittori-leipurin koulutus on makoisassa käytössä. Myös eläinten ja erityisesti koirien rauhoittavan vaikutuksen hyödyntäminen arjen hoito-ja kasvatustyössä on hänelle mieleinen mahdollisuus toteuttaa taitoaan lasten hyväksi, sillä hänen viimeisin koulutuksensa liittyy harrastukseen koirien parissa opiskeltuaan koirahierojaksi.

Silmun toimintaympäristössä Heini arvostaa kodinomaisuutta, jossa hän näkee paikan ja ihmisten pysyvyyden merkityksen vahvistavan turvallisuuden kokemusta ja yhteisöllisyyttä. Selkeä ja yhteinen tavoite mahdollistaa hyvän tekemisen meininkiä, jossa on jokaisella on mahdollisuus löytää omat vahvuutensa.

Kasvattajana Heinille tärkeitä arvoja ovat johdonmukaisuus, oikeudenmukaisuus sekö aito läsnäolo sekä kuunteleminen. Heinin rauhallinen ja ystävällinen olemus luo ympärille levollisuutta, jossa hänen vahvuuksia ovat käytännöllisyys ja toiminnalliset menetelmät. Lasten ja nuorten kanssa hän tykkää tehdä käsillä kaikenlaista, kuten askarrella, maalata, piirtää tai tehdä vaikkapa käsitöitä, remontointia ja järjestelyä, joiden parissa hän itsekin viihtyy.

Vapaa-ajalla Heini tykkää liikkua luonnossa ja oman koiran kanssa vauhtia haetaan agility-radalta.

Rosa : Sosionomi, AMK

Rosa

Sosionomi, AMK

Kipinä lastensuojelun sijaishuollon tehtäviin Rosalla syttyi uudella ammatillisella polullaan, jolloin hän aloitti sosionomiopinnot vuonna 2020. Valmistumisen jälkeen hän jatkoi töitä varhaiskasvatuksen opettajana tehden sen ohella myös ohjaajan töitä lastensuojelussa. Koska se tuntui koko ajan enemmän omalta kun päiväkotimaailma, hänen askelmerkit suuntautuivat sijaishuollon kentälle ja Pienryhmäkoti Silmuun.

Rosa kokee merkityksellisenä, että kodinomaisessa ympäristössä kasvattajalla on mahdollisuus läheltä vaikuttaa lasten elämään asioissa, joita hän pitää tärkeänä. Rosan mukaan kokemus turvasta on ensisijaista. Hän haluaakin näyttäytyä Silmussa lapsille ja nuorille luotettavana aikuisena, jonka kanssa on mukava tehdä asioita yhdessä. Rosa sai varhaiskasvatuksen tehtävistä arvokasta kokemusta työskentelystä perheiden kanssa, mikä on lasten ja nuoren kautta osa myös pienryhmäkodin arkea.

Kasvattajana Rosa kuvailee itseään lempeän jämäkkänä ja turvallisena aikuisena. Silmussa hän on saanut kehuja erinomaisena ruuanlaittajana. Lapsista on myös mukavaa, kun hän tietää paljon myös mm. peleistä ja musiikista. Työkavereiden mukaan Rosa on suora ja hauska persoona, jonka erityinen vahvuus liittyy hänen kykyyn saada yhteys lapsiin, joihin se muuten voi olla haastavaa.

Silmussa Rosa arvostaa hyvää työympäristöä, jossa on mahdollista toteuttaa toiminnallisia juttuja tekemisen kautta. Luonto on lähellä ja ulkoilumahdollisuudet sen hoivaympäristössä ovat hyvät.

Vapaa-ajalla Rosa tykkää lukea, laittaa ruokaa ja viettää aikaa hänen kolmen kissan kanssa.

Joel : Liikunnanohjaaja, AMK

Joel

Liikunnanohjaaja, AMK

Joel on Silmun mukava ja rauhallinen yökkö, joka huolehtii sen levollisesta yöstä saattaen lapset aamuisin koulupolulle tai päivän askareisiin.

Liikunnanohjaajan työkokemus matalan kynnyksen liikuntatoiminnassa evästi Joelia myös nykyiseen työkenttään lastensuojelun sijaishuollossa, jossa hänelle on tärkeää saada tehdä merkityksellistä työtä lasten ja nuorten parissa, heidän arjessa.

Viiden lapsen isänä ja kasvattajana Joel on oppinut kuuntelemaan kahdella korvalla ”kaksinkertaista kertojakuntaa” ja sen, että jokainen lapsi tarvitsee ainutlaatuista kohtaamista kasvun ja onnistumisten tueksi. Joelin mukaan jokaisella lapsella on perusoikeudet ja jokainen lapsi anstaitsee ne, ja vielä enemmän. Hän haluaa vaikuttaa siihen, että lapset saisivat monipuoliset eväät myöhempään elämään.

Silmussa Joel arvostaa mukavaa työporukkaa ja arjen selvää rakennetta, joka tuo lapsille säännöllisyyttä ja turvaa. Myös paikan idyllinen sijanti ja maanläheiset arvot ovat asioita jotka herättävät lämpöä.

Vapaa-ajalla Joel nauttii kaikenlaisesta urheilusta ja perheen kanssa liikkumisesta. Vastapainona arjen toiminnalliseen sisältöön myös sohva kutsuu säännöllisesti penkkiurheilun äärelle.

Joelin motto on "jos asiat alkavat tuntua puulta, voi metsästä löytyä vastaus.”