Pienryhmäkoti Silmu

Minna : Silmun vastuuhenkilö, psykiatrian sairaanhoitaja AMK, johtamisen ja kehittämisen YAMK opinnot

Minna

Silmun vastuuhenkilö, psykiatrian sairaanhoitaja AMK, johtamisen ja kehittämisen YAMK opinnot

Minnalla on työkokemusta turvakodilta, perhetyöstä, sekä pienryhmäkodissa vastaavana ohjaajana ja toiminnanjohtajana toimimisesta.  Hän hyödyntää mielellään myös kirkkomuusikon sekä puutarhurin koulutuksiaan Silmussa, jossa ympäröivä luonto ja pihapiiri tarjoavat runsaat mahdollisuudet toteuttaa puutarhaunelmia lasten kanssa.  Minna on  kuunteleva johtaja, joka tekee työtä sydämellä ja ruokkii iloista ilmapiiriä.

Vapaa-aikanaan monipuolinen Minna viihtyy mm. musiikin,mökkeilyn, veneilyn ja puutarhanhoidon parissa. Yhdessä tekeminen ja kokeminen ovat niitä asioita , joita hän Silmussakin pitää tärkeinä, koska ne opettavat näkemään sitä hyvää mitä meillä ja meissä kaikissa on.

Luonto, lapset ja eläimet ovat Minnalle arvokkaita ja tärkeitä, ja Minnan motto onkin Fransiskus Assisilaisen sanoin:

"Niin kauan kun maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa."

Kaija : lähihoitaja, lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinto, silta-ohjaaja

Kaija

lähihoitaja, lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinto, silta-ohjaaja

Kaija on koko työikänsä toiminut lasten ja nuorten parissa, joista viimeiset 20 vuotta lastensuojelussa.

Kaija on reilu työkaveri ja lapset tunnistavat hänessä muumimamman touhukkaan askeleen, jolla on  yhtä lämmin sydän. Lapset viihtyvät Kaijan kainalossa, koska hänellä on kyky luoda turvallinen kontakti lapseen.  Reipas Kaija käy vapaa-ajalla vesijuoksemassa ja viileämpää vettä hän hakee avannosta. Kuivalla maalla hän nauttii ulkoilusta ja sisällä kilkkaa sukkapuikot. Ja kaikkihan tietävät, että Kaija on jouluihminen, joka rakastaa luoda ympärille kodin tunnelmaa.

”Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.”

Sini : Sosionomi AMK, neuropsykiatrinen valmentaja

Sini

Sosionomi AMK, neuropsykiatrinen valmentaja

Sini on erikoistunut opinnoissaan lastensuojeluun ja perhepalveluihin sekä vammaistyöhön. Hän on opiskellut myös kasvatustieteitä.  Sinillä on aikaisempaa kokemusta erityistä tukea tarvitsevien nuorten tukemisesta koulumaailmassa. Tätä kokemusta hän mielellään hyödyntää myös Simussa, jossa hän jakaa erityisen vastuutehtävän koulunkäynnin tuesta lapsille.
Sinin levollinen olemus ja viisas katse välittävät viestin luotettavasta ihmisestä, jonka lähellä on helppo olla oma itsensä.

Sini arvostaa Silmun toimintaympäristön monipuolisuutta ja haluaa omalla esimerkillään kannustaa nuoria olemaan aktiivisia kokeilemaan uusia asioita. Sinistä  on tärkeää nähdä toivon näkökulma ja todeta:

”Mikä ihana ajatus onkaan, että osa elämämme parhaista päivistä on vielä edessä päin. ”

Kalle : Liikunnanohjaaja AMK

Kalle

Liikunnanohjaaja AMK

Kalle on kansainvälisestä ammattikorkeakoulusta valmistunut liikunnanohjaaja, jolla on kokemusta lasten ja nuorten liikunnallisesta kasvatuksesta jo 10 vuoden ajalta.

Kalle on aktiivinen ja ulospäin suuntautunut persoona, jolle kaikki toiminnallinen tekeminen ja ongelmanratkaisutehtävät ovat mieluisia. Kasvattajana hän on rauhallinen ja lempeä, jonka olkapäillä ja sylissä on tilaa lapsille istahtaa.

Liikunnan ja kasvatusalan ammattilaisena Kalle tietää, että liikkuva lapsi voi hyvin. Hän arvostaa Silmun toiminta- ja luontoympäristöä, jossa lapsilla on kaikki valmiudet kehittää motorisia taitoja. Lapset ja nuoret  oppivat liikunnallisten leikkien kautta toimimaan myös yksin, pareittain ja ryhmässä, mitä hän hyödyntää Silmun arjessa osana hoito- ja kasvatustyön menetelmiä ja niiden tavoitteellista sisältöä.  Turvan  ja luottamuksen kautta lapsilla on Kallen mukaan mahdollista saavuttaa sellaisia taitoja, joita he tarvitsevat matkalla kohti aikuisuutta. Kalle jakaa Silmun arvopohjan, jossa kunnioittava kohtaaminen on yksi perusarvoista. Hänestä tärkeitä taitoja ovat yhdessä työskentelemisen taidot ja muiden huomioiminen.

Vapaa-ajalla Kalle viettää aikaa puolisonsa ja perheen koiran kanssa sekä pallo- ja mailapelien parissa ja kuntosalilla.

Aktiivisena toiminnan ihmisenä Kalle haluaa omalla esimerkillä osoittaa lapsille ja nuorille, että välillä on myös hyvä asettua, rauhoittua ja reflektoida jotta oppimista voi tapahtua. Kallen motto onkin "kehittyminen loppuu tyytyväisyyteen”.

Mari : Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Mari

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Marin monipuolinen työhistoria sai uuden käänteen kasvatusalan opintojen kautta, minkä jälkeen polku avautui lastensuojelun kentälle ja lopulta Silmuun. Marin rauhallinen ja lämmin olemus viestittävät kokemuksen turvallisesta aikuisesta, jonka lähellä on helppo rauhoittua. Kuunteleminen ja rauhallisuus ovatkin Marin vahvoja puolia, sillä hän näkee jokaisessa kohtaamisessa mahdollisuuksia lapselle ja nuorelle tulla kohdatuksi. Pelkästään yksi kysymys: ”Mitä sinulle kuuluu?”, voi olla lapselle merkityksellinen avaus turvallisen ihmissuhteen muodostumisessa.

Kasvattajan toimintaa ohjaavina arvoina Mari pitää tasapuolisuutta, oikeudenmukaisuutta, kunnioittavaa kohtaamista ja suvaitsevuutta sekä vastuullisuutta - se, että oppii ottamaan vastuun omista teoista. Myös hyvän itsetunnon vahvistaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta jokainen lapsi ja nuori oppisi tuntemaan ja hyväksymään itsensä. Marista rakkauden ja hellyyden näyttämistä, saati yhdessä tekemistä ei voi ikinä olla liikaa.

Mari on naimisissa ja kolmen jo aikuisen lapsen äiti. Vapaalla Mari tykkää tehdä ruokaa ja leipoa, lukea ja käydä pitkillä kävelyillä. Mökki on se rakas rauhoittumisen paikka, mutta Mari rakastaa myös matkustella ja nähdä maailmaa.

Maija : Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, sosionomi AMK

Maija

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, sosionomi AMK

Maijalla on usean vuoden työkokemus erityisryhmien parissa työskentelystä ja psykososiaalisesta kuntoutustyöstä. Hän on suuntautunut sosionomi-opinnoissaan luontolähtöiseen kuntouttavaan työhön ja on koulutukseltaan eläinavusteinen valmentaja. Maija tietää kokemuksen kautta kuinka luonnossa toimiminen tukee lasten psyykkistä ja fyysistä kasvua. Hän arvostaa Silmussa sen hoivaympäristön mahdollisuuksia ja hyvinvointivaikutuksia, missä voi tarjota lapsille sosiaalipedagogisen työskentelyn avulla kokemuksia osallisuudesta ja oppia uutta. Maijan erityistehtäviin Silmussa kuuluu sosiaalipedagoginen hevostoiminta lasten kanssa naapurikylällä sijaitsevalla hevostallilla.

Maija on toiminnan ihminen, joka on hyvä kuuntelija. Hän tykkää haasteista eikä mene mistä aita on matalin, vaan työskentelee pilke silmäkulmassa viljellen remseää huumoria. Vapaa-ajalla Maija ratsastaa ja valmentaa ratsukoita kouluratsastuksessa sekä liikkuu koirien kanssa luonnossa. Aina kun jää aikaa Maija kokkailee ja leipoo mielellään.

”Millaista elämämme olisi, jos päivämme ja yömme olisivat yhtä täynnä luontoa kuin ne ovat teknologiaa?”

Jaana : Sosionomi AMK

Jaana

Sosionomi AMK

Jaanan ammatillisella polulle on mahtunut hoitoalan työtä niin hierojana, kuin pieneläinhoitajanakin, ja ennen sosionomiopintoja hän työskenteli pitkään myös kaupan alalla. Hänelle nuorten kanssa työskentely, sekä päihde- ja mielenterveysongelmien hoitoon erikoistuneissa yksiöissä toimiminen on tuonut useita näkökulmia vaikutusmahdollisuuksista sijaishuollon kentällä. Silmussa hän haluaakin nyt vaalia pienten silmujen kasvua kohti valoisampaa tulevaisuutta. Ahkera Jaana on jauhopeukalo, jonka rauhallinen olemus saa lapset ja nuoret viihtymään Silmun keittiössä. Jutustelulle on aina aikaa, erityisesti leipomisen ohessa, sillä myös kuunteleminen on Jaanan taitolaji.

Lasten ja nuorten kanssa hän pitää tärkeänä, että kaikkia huomioidaan yksilöllisesti ja kohdellaan tasapuolisesti. Työkavereita hän hemmottelee mielellään karjalanpiirakoilla – ja voi myös hieroa, jos oikein tiukka paikka tulee.

Vapaa-ajallaan Jaana mielellään leipoo, laittaa ruokaa ja lenkkeilee koiran kanssa metsässä. Luonnossa oleminen on hänen kokemuksensa mukaan tärkeä rauhoittumisen keino niin lapsille kuin aikuisillekin.

”Koskaan ei ole liian myöhäistä yrittää ja epäonnistumisia ei kannata pelätä”.

Marja : Lastenohjaaja, tuntityöntekijä

Marja

Lastenohjaaja, tuntityöntekijä

Marjan polku lastensuojelun työkentälle avautui samaan aikaan Silmun kanssa kesällä 2019. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus työskentelystä lasten parissa, seurakunnan lastenohjaajana sekä päivähoidossa, ja näiden ohessa tukihenkilönä viiden vuoden ajan. Marja hoitaa lapsia yksityisenä perhepäivähoitajana, ja iltaisin ja viikonloppuina hänet voi tavata puuhaamassa lasten ja nuorten kanssa Silmussa.

Marja on rauhallinen ja turvallinen aikuinen, joka tekee työtä sydämellään etsien aina lapsen parasta. Kasvattajana hän on lämmin ja jämpti. Marja tietää kokemuksesta, että rajat ja rakkaus vahvistavat lapsen kokemusta turvallisuudesta, minkä vaaliminen on hänelle arvokas arjen hoito- ja kasvatustyössä oleva tehtävä myös Silmun arjessa. Työkaverit tuntevat Marjan vakaana ja tarkkaavaisena persoonana, jonka iloisuus ja energisyys ovat hänen vahvuuksiaan, samoin kuin hänen liikunnallisuus.

Lapsirakkaalle Marjalle on ollut avaava kokemus saada uusia oivalluksia työnsä äärellä lasten moninaisista tilanteista. Hän pohtii polkuja mielellään toivon näkökulmasta, jossa hän näkee sijaishuollon myönteisenä mahdollisuutena uusille tarinoille. Joskus ne aloitetaan pienistä palasista, mutta yhteistyössä lapsen ja hänen läheisten ja verkoston kanssa voi Marjan mukaan löytää myös kadonneita aarteita. Toivo on asia, mikä kantaa elämässä eteenpäin.

Tyyne : Pihakoira

Tyyne

Pihakoira

Rodultani olen tiibetinmastiffi, joka on tunnettu viisaudestaan ja kyvystä tulkita ihmisten ajatuksia. Koska olen laumanvartija, seuraan uteliaana pihapiirin elämää näköalapaikaltani pihalla sijaitsevassa tarhassa. Erityisesti pidän lempipaikastani eteisessä ja ulko-ovella haukun vieraat vain ilmoittaakseni, että meille on tulossa kyläilijöitä. Luonteeltani olen leikkisä ja nimeni mukaisesti olen rauhallinen ja ystävällinen. Viihdyn parhaiten ihmisten seurassa ja perustehtäväni on kuulua joukkoon ja huolehtia omalla koiramaisella tavallani siitä, että jokainen voisi viihtyä Tähkässä. Erityisen paljon pidän siitä, että saan osakseni silittelyä. Joka päivä minun kanssani kuljetaan teillä ja metsäpoluilla, missä ei koskaan ole tylsää.