Pienryhmäkoti Silmu

Minna : Silmun vastuuhenkilö, psykiatrian sairaanhoitaja AMK, johtamisen ja kehittämisen YAMK opinnot

Minna

Silmun vastuuhenkilö, psykiatrian sairaanhoitaja AMK, johtamisen ja kehittämisen YAMK opinnot

Minnalla on työkokemusta turvakodilta, perhetyöstä, sekä pienryhmäkodissa vastaavana ohjaajana ja toiminnanjohtajana toimimisesta.  Hän hyödyntää mielellään myös kirkkomuusikon sekä puutarhurin koulutuksiaan Silmussa, jossa ympäröivä luonto ja pihapiiri tarjoavat runsaat mahdollisuudet toteuttaa puutarhaunelmia lasten kanssa.  Minna on  kuunteleva johtaja, joka tekee työtä sydämellä ja ruokkii iloista ilmapiiriä.

Vapaa-aikanaan monipuolinen Minna viihtyy mm. musiikin,mökkeilyn, veneilyn ja puutarhanhoidon parissa. Yhdessä tekeminen ja kokeminen ovat niitä asioita , joita hän Silmussakin pitää tärkeinä, koska ne opettavat näkemään sitä hyvää mitä meillä ja meissä kaikissa on.

Luonto, lapset ja eläimet ovat Minnalle arvokkaita ja tärkeitä, ja Minnan motto onkin Fransiskus Assisilaisen sanoin:

"Niin kauan kun maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa."

Kaija : lähihoitaja, lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinto, silta-ohjaaja

Kaija

lähihoitaja, lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinto, silta-ohjaaja

Kaija on koko työikänsä toiminut lasten ja nuorten parissa, joista viimeiset 20 vuotta lastensuojelussa.

Kaija on reilu työkaveri ja lapset tunnistavat hänessä muumimamman touhukkaan askeleen, jolla on  yhtä lämmin sydän. Lapset viihtyvät Kaijan kainalossa, koska hänellä on kyky luoda turvallinen kontakti lapseen.  Reipas Kaija käy vapaa-ajalla vesijuoksemassa ja viileämpää vettä hän hakee avannosta. Kuivalla maalla hän nauttii ulkoilusta ja sisällä kilkkaa sukkapuikot. Ja kaikkihan tietävät, että Kaija on jouluihminen, joka rakastaa luoda ympärille kodin tunnelmaa.

”Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.”

Sini : Sosionomi, neuropsykiatrinen valmentaja (opinnot menossa)

Sini

Sosionomi, neuropsykiatrinen valmentaja (opinnot menossa)

Sini on erikoistunut opinnoissaan lastensuojeluun ja perhepalveluihin sekä vammaistyöhön. Hän on opiskellut myös kasvatustieteitä.  Sinillä on aikaisempaa kokemusta erityistä tukea tarvitsevien nuorten tukemisesta koulumaailmassa. Tätä kokemusta hän mielellään hyödyntää myös Simussa, jossa hän jakaa erityisen vastuutehtävän koulunkäynnin tuesta lapsille.
Sinin levollinen olemus ja viisas katse välittävät viestin luotettavasta ihmisestä, jonka lähellä on helppo olla oma itsensä.

Sini arvostaa Silmun toimintaympäristön monipuolisuutta ja haluaa omalla esimerkillään kannustaa nuoria olemaan aktiivisia kokeilemaan uusia asioita. Sinistä  on tärkeää nähdä toivon näkökulma ja todeta:

”Mikä ihana ajatus onkaan, että osa elämämme parhaista päivistä on vielä edessä päin. ”

Mari : Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Mari

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Marin monipuolinen työhistoria sai uuden käänteen kasvatusalan opintojen kautta, minkä jälkeen polku avautui lastensuojelun kentälle ja lopulta Silmuun. Marin rauhallinen ja lämmin olemus viestittävät kokemuksen turvallisesta aikuisesta, jonka lähellä on helppo rauhoittua. Kuunteleminen ja rauhallisuus ovatkin Marin vahvoja puolia, sillä hän näkee jokaisessa kohtaamisessa mahdollisuuksia lapselle ja nuorelle tulla kohdatuksi. Pelkästään yksi kysymys: ”Mitä sinulle kuuluu?”, voi olla lapselle merkityksellinen avaus turvallisen ihmissuhteen muodostumisessa.

Kasvattajan toimintaa ohjaavina arvoina Mari pitää tasapuolisuutta, oikeudenmukaisuutta, kunnioittavaa kohtaamista ja suvaitsevuutta sekä vastuullisuutta - se, että oppii ottamaan vastuun omista teoista. Myös hyvän itsetunnon vahvistaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta jokainen lapsi ja nuori oppisi tuntemaan ja hyväksymään itsensä. Marista rakkauden ja hellyyden näyttämistä, saati yhdessä tekemistä ei voi ikinä olla liikaa.

Mari on naimisissa ja kolmen jo aikuisen lapsen äiti. Vapaalla Mari tykkää tehdä ruokaa ja leipoa, lukea ja käydä pitkillä kävelyillä. Mökki on se rakas rauhoittumisen paikka, mutta Mari rakastaa myös matkustella ja nähdä maailmaa.

Maija : Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, sosionomi

Maija

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, sosionomi

Maijalla on usean vuoden työkokemus erityisryhmien parissa työskentelystä ja psykososiaalisesta kuntoutustyöstä. Hän on suuntautunut sosionomi-opinnoissaan luontolähtöiseen kuntouttavaan työhön ja on koulutukseltaan eläinavusteinen valmentaja. Maija tietää kokemuksen kautta kuinka luonnossa toimiminen tukee lasten psyykkistä ja fyysistä kasvua. Hän arvostaa Silmussa sen hoivaympäristön mahdollisuuksia ja hyvinvointivaikutuksia, missä voi tarjota lapsille sosiaalipedagogisen työskentelyn avulla kokemuksia osallisuudesta ja oppia uutta.

Maija on toiminnan ihminen, joka on hyvä kuuntelija. Hän tykkää haasteista eikä mene mistä aita on matalin, vaan työskentelee pilke silmäkulmassa viljellen remseää huumoria. Vapaa-ajalla Maija ratsastaa ja valmentaa ratsukoita kouluratsastuksessa sekä liikkuu koirien kanssa luonnossa. Aina kun jää aikaa Maija kokkailee ja leipoo mielellään.

”Millaista elämämme olisi, jos päivämme ja yömme olisivat yhtä täynnä luontoa kuin ne ovat teknologiaa?”

Petri : Hum. kand. (FM meneillään)

Petri

Hum. kand. (FM meneillään)

Petri työskentelee Silmussa sijaisena, toimien lähityöntekijänä ja jakaen vastuutehtäviä koulunkäynnin tuesta Silmussa.

Pete on rauhallinen elämää ja ihmisyyttä tarkkaileva luottopakki. Hän osaa katsoa maailmaa laajasti eri näkökulmista ja haluaa olla herättämässä ja tukemassa lapsen ja nuoren omaa ajattelua. Hänellä on kyky löytää asioiden ydin ja kohdentaa kasvu ja kehitys oleelliseen. Pitkän luokanopettajakokemuksen myötä Peten vahvuuksia ovatkin kouluvalmiuksien tukeminen, sekä lämmin kohtaamisen taito.

Pete arvostaa Silmun toimintaympäristön historiallista miljöötä ja sitä ympäröivää monipuolista luontoa. Hänelle merkityksellistä on saada työskennellä työilmapiirissä, jonka arvoihin voi mieluusti sitoutua.

Historia ja yhteiskunnan seuraaminen ovat Peten kiinnostuksen kohteita opiskelunkin puolesta. Vapaa-ajallaan hän myös seuraa urheilua, etenkin raveja ja jääkiekkoa. Omaa kuntoaan hän hoitaa höntsä-sählyä pelaamalla ja metsälenkeillä koiran kanssa. Koirat saavatkin Peteltä aina rapsutukset.

”Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.”

Eric : Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja

Eric

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja

Tavoite työskennellä lastensuojelun sijaishuollon kentällä avautui Ericille kasvatusalan ja nuorisotyön kokemuksen kautta. Ennen Silmua hän työskenteli peruskoulussa, jossa tuntiopettajan työtehtävät antoivat hänelle näkökulman kasvattajan tehtävistä, jossa lapsi haluaa myös koulumaailmassa tulla nähdyksi muussakin roolissa, kuin oppijana. Eric tietää kokemuksensa kautta, että yhdessä lasten kanssa liikkuminen ja pelaaminen antaa ryhmänohjaukseen iloa niin aikuiselle kuin lapsillekin. Toiminnan kautta voi avautua silta myös nuoren maailmaan, jossa hänelle on merkityksellistä saada olla luottamuksen arvoinen.

Eric on nuori aikuinen, jonka ystävällinen ja valoisa olemus viestittävät luotettavasta rinnalla kulkijasta. Hän arvostaa aitoutta, rehellisyyttä ja kärsivällisyyttä, ja hänellä on taito kohdata toisia. Idearikkaana ja toiminnallisena ihmisenä Eric haluaa arjen hoito- ja kasvatustyössä innostaa lapsia ja nuoria yhteisen tekemisen äärelle. Silmussa hän arvostaa sen ympäristön loppumattomia mahdollisuuksia tehdä luovasti eri asioita ja innostavaa ilmapiiriä. Kasvattajana Eric pitää tärkeänä johdonmukaisuutta ja näkee rajojen asettelun tärkeänä osana lapsen turvallisuuden tunteen kokemusta.

”Tekemällä ja virheistä oppii! ”

Tyyne : Pihakoira

Tyyne

Pihakoira

Rodultani olen tiibetinmastiffi, joka on tunnettu viisaudestaan ja kyvystä tulkita ihmisten ajatuksia. Koska olen laumanvartija, seuraan uteliaana pihapiirin elämää näköalapaikaltani pihalla sijaitsevassa tarhassa. Erityisesti pidän lempipaikastani eteisessä ja ulko-ovella haukun vieraat vain ilmoittaakseni, että meille on tulossa kyläilijöitä. Luonteeltani olen leikkisä ja nimeni mukaisesti olen rauhallinen ja ystävällinen. Viihdyn parhaiten ihmisten seurassa ja perustehtäväni on kuulua joukkoon ja huolehtia omalla koiramaisella tavallani siitä, että jokainen voisi viihtyä Tähkässä. Erityisen paljon pidän siitä, että saan osakseni silittelyä. Joka päivä minun kanssani kuljetaan teillä ja metsäpoluilla, missä ei koskaan ole tylsää.